Prostaatvergroting

Met het ouder worden neemt bij de meeste mannen de Prostaat in volume toe. De bekendste goedaardige- en leeftijdsgebonden aandoening is de prostaatvergroting, de z.g. benigne Prostatahyperplasie. Deze vergroting ontstaat door goedaardige knopen (Adenomen), die in de binnenzone van de Prostaat (Prostaatkern) in diverse maten groeien. Deze knopen kunnen op de plasbuis drukken en zo tot problemen bij de opslag en lediging van de blaas leiden. De oorzaak van de knoopachtige veranderingen worden vermoed in hormonale storingen van de ouder wordende man.

Omdat de Prostaat in het algemeen nogal langzaam groeit, merken de getroffen mannen het meestal niet in vroeg stadium. De volgende symptomen kunnen bij een Prostaatvergroting optreden:

  • zwakkere urinestraal
  • aandrang s ’nachts
  • problemen bij lediging blaas
  • drukgevoel, meer moeten plassen, omdat de plasbuis vernauwt is (als bijverschijnsel kan een chronische overbelasting van de Blaasspieren ontstaan.

In tegenstelling tot dat, hebben jonge mannen in het algemeen een kleine Prostaat. De meeste voorkomende Prostaataandoening in de jonge jaren is een Prostaatontsteking.

MRI-onderzoek bij een Prostaatvergroting

Eén vergroting kan als een door leeftijdsgebonden verandering aangemerkt worden en geld standaard als goedaardige ziekte.

Als de Uroloog een Prostaatvergroting heeft vastgesteld, dan moet bij een verhoogde en in het bijzonder bij een stijgende PSA-waarde verklaard worden of alleen de vergroting de oorzaak is of dat er nog een andere ziekte in de Prostaat tot deze verhoging heeft gevoerd.

Met een MRI-onderzoek van de Prostaat kan een vergroting worden vastgesteld en andere acute of kwaadaardige aandoeningen gediagnostiseerd worden. Daarbij hoort dat de goedaardige knopen van kwaadaardige veranderingen onderscheiden worden en dat deze in grote, plaats en vorm bepaald worden. Onderdeel van de het MRI-onderzoek is daarnaast de beoordeling van het gehele bekken met de bijbehorende organen, zoals de blaas, zaadblaasjes etc.

Kan een vergroting van de Prostaat voorkomen worden?

Omdat het een verouderingsproces, kan de vergroting niet verhinderd worden, er kan wel iets tegen de symptomen gedaan worden. Meestal worden medicijnen voorgeschreven. Is de vergroting echter al behoorlijk aanwezig en belastend voor de man, dan kan een Prostaatbehoudende behandeling helpen.

Patiënt D. V., 67 Jaar"Wat voor een levensgevoel!"

Ik ben heel blij dat het Dr. Lumiani gelukt is, een zo innovatieve methode te ontwikkelen die tot volumevermindering van goedaardige vergrote Prostaat (benigne Prostaat hyperplasie) voert. Heel wat jaren heb ik geleden onder het feit dat ik 4 tot 5 maal ’s nachts naar het toilet moest, aan een diepe slaap was niet te denken. Na de operatie heb ik weer aan levenskwaliteit gewonnen.

Dit is slechts een aspect van de nieuwe MRI-gestuurde orgaanbehoudende therapie met de TULSA-PRO. Heel belangrijk is dat geen enkele man meer angst voor incontinentie en impotentie hoeft te hebben als hij een vergrote Prostaat heeft. Ik heb telkens in mijn familie en vriendenkring vernomen wat dat voor een man betekent. Mijn vader werd toen hij precies zo oud was als ik geopereerd. Zijn Prostaat werd, “afgeschaafd”, om deze zo te verkleinen. Een techniek die ook vandaag nog, 25 jaar later, nog altijd van Artsen serieus wordt aangeboden en door de klinieken wordt uitgevoerd. Voor mijn vader was het een ernstig verlies van zijn levenskwaliteit en een wezenlijk verlies van een deel van zijn mannelijkheid, waarvan hij zich naar mijn indruk nooit echt heeft hersteld.

Ook nieuwere technieken, die inmiddels in veel klinieken wordt uitgevoerd, kan ernstige gevolgen hebben. Langdurende incontinentie en impotentie kan dan meestal vermeden worden, maar droogte bij het geslachtverkeer en retrograde ejaculatie. In het sensibele bereik waar zich ook de zaadleiders bevinden ook,” uitgeruimd”, wordt. Ook daarvan zijn gevallen uit mijn directe omgeving bekend. Ik weet, dat mannen niet graag praten over dit thema, maar men moet daarover praten, omdat er nu een OP-methode is, die al het voorgaande voorkomen kan en heel gericht het goedaardig woekerende weefsel kan verwijderen. Een limiet is zelfs bij een Prostaatgrote van 100ml (zoals bij die van mij) niet aanwezig.

Ik kan al 8 weken na de behandeling zeggen, dat alles functioneert, zoals aangegeven: geen incontinentie, geen impotentie, geen droogte van de Penis en geen retrograde ejaculatie. En daarnaast is gelukkig ook de aandrang ’s nachts weg. Wat voor een levensgevoel! Alle dank aan Dr. Lumiani en zijn team.

Bewertung weiterlesen

Welke rol heeft de PSA-waarde bij een Prostaatvergroting?

Een Prostaatvergroting kan de PSA-waarde beïnvloeden, maar dat hoeft niet.

Veel mannen denken, dat slechts een oorzaak voor de verhoogde PSA-waarde verantwoordelijk is. Het is echter meestal zo dat mannen met een verhoogde PSA-waarde, meer als een ziekte kunnen hebben, welke met verschillende sterkte de PSA beïnvloeden.

In de basis is er een correlatie tussen de leeftijd en een Prostaatvergroting, wat betekent dat bij het ouder worden de Prostaat groter wordt en de PSA-waarde met een stijging daarop reageren kan.

Kwaadaardige Prostaatvergroting

Het is bekend, dat bij ouder wordende mannen het risico stijgt om Prostaatkanker te krijgen. Zo kan een kwaadaardige tumor tot vergroting van de Prostaat voeren en dat niet de leeftijdgebonden gebonden vergroting van de Prostaat de oorzaak van de volume toename is. Dan groeit de tumor in het algemeen snel en is al in een later stadium en wordt deze over het algemeen te laat ontdekt. Het kan dan meestal tot een doorbraak van het kapsel komen en tot uitzaaiing van andere organen en lymfeknopen komen. In dit stadium hebben de meeste mannen al klachten. Over het algemeen treed zo’n geval eerder zeldzaam op.

Mogelijke symptomen zijn:

  • Storingen bij plassen en bloed in de urine, als de Blaas geïnfiltreerd is.
  • Bloed in ejaculaat, in het bijzonder bij uitzaaiing naar de zaadblaasjes
  • Erectiestoringen tot aan Impotentie en incontinentie bij aantasting van de zenuwvaten (neuro-vasculaire bundels), in het bijzonder bij dubbelzijdige aantasting
  • Bloed in de ontlasting, als de Dikke darm geïnfiltreerd is. Dit komt echter zelden voor.

Bent u bang voor prostaatkanker en wilt u eindelijk duidelijkheid? Wij adviseren u graag persoonlijk:

0521 260 555 44 Terugbellen aanvragen
Kostenlose telefonische Beratung Gratis telefonisch advies
Nu bellen