Prostaataandoeningen
Welke aandoeningen aan de Prostaat zijn er?
De prostaat kan door goedaardige ontstekingen of kwaadaardige aandoeningen getroffen worden. Bij deze aandoeningen reageert de PSA-waarde over het algemeen met een verhoging. Daardoor is het moeilijk om alleen via de PSA-waarde de aard van de aandoening vast te stellen. Met een MRI-onderzoek van de prostaat kunnen aandoeningen vastgesteld en gediagnosticeerd worden.
Meer daarover in MRI-onderzoek van de Prostaat
Goedaardige aandoening: PROSTAATVERGROTING
Als een goedaardige aandoening geldt de prostaatvergroting. Deze ontstaat bij zowat elke man bij het ouder worden. In het vakjargon wordt het aangeduid als benigne prostaathypertrofie (BPH). Bij een vergroting neemt de prostaat in volume toe. Daarbij groeien goedaardige knopen (Adenome) in de binnenzijde van de prostaat. Deze vergroting wordt pas dan door een man opgemerkt als hij meer aandrang tot plassen voelt en of als er storingen optreden bij het legen van de blaas.
Meer daarover in Prostaatvergroting
Ontstekingen : PROSTAATONTSTEKING
Onafhankelijk van de leeftijd kan een prostaatontsteking ontstaan. Een zgn. prostaatontsteking kan zowel acuut als ook chronisch zijn. De door een acute ontsteking getroffen man merkt dat direct door een branderig gevoel bij het plassen.
Daarentegen kan een chronische prostaatontsteking onopgemerkt blijven. Chronische ontstekingshaarden zijn bij mannen relatief veel aanwezig en eigenlijk niet belangrijk. Men gaat er vanuit dat deze haarden overblijfselen zijn van een lichte ontsteking. Ze kunnen echter wel bij sommige mannen leiden tot een verhoging van de PSA-waarde.
Meer daarover in Prostaatontsteking
Kwaadaardige aandoening: PROSTAATKANKER
Een kwaadaardige ziekte is een prostaatkanker. Met het ouder worden neemt de kans op Pprostaatkanker voor een man toe.
Er zijn diverse kwaadaardige stadia bij een prostaatkanker, die ook verschillende behandelingen nodig hebben. In eerste aanleg is een prostaatkanker een kwaadaardige weefselverandering. Deze weefselveranderingen worden door een man niet opgemerkt omdat slechts het weefsel verandert en er geen merkbare tekenen optreden. Vanuit dit uitgangspunt kan de bepaling van de PSA-waarde via een bloedtest behulpzaam zijn omdat deze waarde bij een prostaatkanker verhoogd is.
Meer daarover in Prostaatkanker