Prostaatkanker

Prostaatkanker is een kwaadaardige weefselverandering

Prostaatkanker is in eerste aanleg een kwaadaardige weefselverandering en geen weefselvergroting. In een later stadium kan een heel boosaardige prostaattumor vergroten en uitgroeien. Daarom is het moeilijk een prostaatkanker vroegtijdig op te merken. Het eerste waarschuwingssignaal kan een verhoogde PSA waarde zijn, omdat deze waarde bij een prostaatkanker verhoogd is. Dat komt omdat het PSA een eiwit is en kankercellen een hogere concentratie van de prostaateiwitten in het bloed aangeven.

Wanneer is er sprake van Prostaatkanker?

Er wordt van een prostaatkanker gesproken als de kwaadaardigheidsgraad van een tumor tussen de Gleason-score 6 (3+3) en 10 (5+5) ligt. De kwaadaardigheid en agressiviteit van de tumor geven aan welke adequate therapie (behandeling) gevolgd moet worden. Een tumor met een Gleason-score van 6 is kwaadaardig maar weinig agressief en in de regel niet levensbedreigend. Tumoren met een Gleason-score van 7 kunnen dezelfde kenmerken van een tumor met Gleason-score 6 vertonen of neigen naar een hoog agressieve tumor met een Gleason-score 8 zoals bij een Gleason-score 7 (4+3) het geval is. Tumoren met een Gleason-score van 8, 9 of 10 zijn hoog agressief.

Welke mannen lopen het gevaar om Prostaatkanker te krijgen

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankeraandoening bij mannen, zoals dat bij vrouwen borstkanker is. Elke man kan door prostaatkanker getroffen worden. Prostaatkanker is echter een ziekte van ouder wordende mannen, zo vanaf het 50e jaar. Er zijn enige factoren die bij mannen een hogere waarschijnlijkheid op een prostaatkanker kunnen aangeven.

Mannen met:

 • Een PSA-waarde boven 2 ng/ml
 • Een stijgende of variërende PSA-waarde
 • Familiaire belasting (b.v. vader of broer)
 • Blaaslediging storingen (Mictiestoringen)

Prostaatkanker is meestal geen doodvonnis

Het is bekend dat de meest kwaadaardige prostaattumoren niet levensbedreigend zijn, dit geldt voor 60% van de ontdekte kwaadaardige tumoren. Deze tumoren hebben een kwaadaardige graad van de Gleason-score 6 of maximaal 7a (3+4). Op grond hiervan groeit bij de getroffen mannen een acceptatie voor een orgaanbehoudende behandeling of een actieve controle zonder directe therapie.

Ook hoog agressieve prostaattumoren kunnen bij een vroegtijdige diagnose goede genezingskansen hebben en worden in het algemeen door een operatie in zijn geheel verwijderd of met een bestralingstherapie, Chemotherapie of een Anti-Hormoon Therapie behandeld.

Vroegtijdige en zekere diagnose door multiparametrisch MRI-onderzoek van de Prostaat

Het multiparmetrisch MRI-onderzoek van de Prostaat geldt als het zekerste beeldmateriaal om prostaatkanker te diagnosticeren. Met dit onderzoek kan een kankergezwel gevonden worden en de eigenschappen daarvan vastgesteld en beoordeeld worden.

De informatie over de kwaadaardigheid van een tumor wordt geleverd door een weefselanalyse. Daarvoor worden weefselbiopten uit het verdachte kankergezwel genomen. Met onze Prostaatbiopsie kunnen wij door MRI-sturing gerichte biopten uit het gezwel nemen, pathologisch onderzoeken en de Gleason-score bepalen.

MRI-onderzoek als basis voor adequate therapie bij Prostaatkanker

Een multiparametrisch MRI-onderzoek van de prostaat kan de volgende informatie geven, die voor de aansluitende therapie behulpzaam kan zijn.

 • Diagnose van de kwaadaardige tumor
 • Plaats van de tumor
 • Bepaling van de grote en volume van een tumor
 • Expansie van de tumor
 • Eventuele aantasting van de omliggende structuren of organen
 • Eventuele aantasting van de lymfeknopen in het bekken
 • Eventuele aanwezigheid van uitzaaiingen in de bekkenbeenderen

Meer over MRI van de Prostaat