Prostaat

De prostaat is een diep in het mannelijke bekken liggende elastische klier. Normaal heeft het een afmeting van een kastanje en weegt ongeveer 20 gram.

Functie van de prostaat

De functie van de prostaat is het aanmaken van prostaatvocht voor het vervoeren van zaadcellen. Bij een orgasme komen de zaadcellen uit de zaadleiders in de prostaat. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. De functie van de prostaat ligt dus voornamelijk in de vruchtbaarheid en niet in de seksualiteit.

Daarnaast produceren de Prostaatcellen ook enzymen, waaronder ook het Prostaat-Specifiek-Antigeen (PSA).

Het PSA speelt een belangrijke rol als laboratorium-chemische marker bij een ziekte van de Prostaat in het bijzonder bij Prostaatkanker. In deze samenhang zijn de meest voorkomende ziekten aan de prostaat:

Ligging van de prostaat in het lichaam

De prostaat ligt voor de dikke darm en direct onder de blaas en omsluit de plasbuis. Aan de achter-bovenzijde bevinden zich links en rechts de zaadblaasjes. Aan de onderzijde steunt de Prostaat op de bodem van het bekken.

Prostaatzones

De prostaat bestaat uit talrijke kleine kliertjes verbonden door kanaaltjes en wordt door spiervezels omsloten. De prostaat is anatomisch verdeeld in 3 zones, welke als schilletjes om de in centrum verlopende plasbuis heen liggen:

  • de centrale zone (om de plasbuis liggende mantelzone)
  • de transitionale zone (binnenzone)
  • de periphere zone (buitenzone)

De centrale- en binnenzone liggen om de plasbuis. De binnenzone is de kleinste zone van het orgaan. In deze trechtervormig gevormde zones welke ongeveer een kwart van het klierweefsel uitmaken, lopen en eindigen de zaadkanalen. De buitenzone vormt het hoofddeel van orgaanmassa van de prostaat.

Verandering van de zones bij een Prostaatvergroting

De vergroting van het klierweefsel ontstaat in de binnenzone. Door de volumetoename van de binnenzone worden de andere zones in het algemeen gecomprimeerd. Op basis van de anatomische samenhang met de plasbuis kan een vergroting van het klierweefsel snel tot problemen voeren bij het plassen (problemen met het ledigen van de blaas).